http://images.sodahead.com/polls/001613541/2249646422_darwin_awards_xlarge.jpeg

 

 

 

 

 

Steven Gunn, az Oxfordi Egyetem tudósa a 16. század baleseti jegyzőkönyveit tanulmányozva többek között az alábbi érdekes haláleseteket találta:

  • íjászbalesetek: az áldozatok vagy túl közel voltak a céltáblákhoz, vagy rosszkor mentek összeszedni a már kilőtt nyílvesszőket. Akadtak azonban sajátos esetek is. Egy férfi például levette kalapját, és azt eltartva magától buzdította cimboráját, hogy találja el. A kalapnak nem lett baja...
    A legkülönlegesebb íjbaleset 1552-ben történt. Egy Henry Pert nevű férfi pusztán fel akart lőni merőlegesen a levegőbe, amihez íját a maximumig feszítette, annyira, hogy beakadt a nyílvessző hegye az íj fájába. Ahogy Pert megpróbálta kiszabadítani, a nyíl kiszabadult, és fejbe találta. A férfi egy napig haldoklott.
     
  • tűzfegyver:  az első halálos tűzfegyverbalesetet 1519-ben jegyezték fel Angliában, a golyó egy nővel végzett, aki nem volt tisztában a fegyver működésével, és véletlenül éppen akkor sétált elé, amikor az elsült...
     
  • kenyérsütés:  1558. január 29-én egy nő káposztaleveleket tépkedett egy vizes árok szélén, hogy a kemencében a nyers kenyértészta alá rakja, ám közben belezuhant az árokba, és megfulladt.

 

A Darwin-díjat Wendy Northcutt alapította 1994-ben.

A díj elnyerésére azok pályázhatnak, akik megfelelnek az alábbi kritériumoknak:

  • A jelöltnek halottnak kell lennie vagy el kell veszítenie a szaporodóképességét. Ennek a pontnak a célja az, hogy ezek az emberek megmentsék az emberiséget az olyan génjeiktől, amelyek ilyen esetek véghezviteléhez vezettek.
  • A második szabály, hogy a jelöltnek az amerikai autóvezetői korhatár felett és mentálisan egészségesnek kell lennie (Northcutt szerint bármilyen mentális problémából adódó sérülés vagy haláleset tragikus, nem pedig szórakoztató, így az ilyen jelöléseket minden esetben kizárja).
  • Harmadszor, a jelölt halálának saját hibájából kell bekövetkeznie.
  • Negyedszer, az esetnek különlegesnek kell lennie. Ha több ember is megcsinálná, akkor nem lenne olyan érdekes.
  • Végül, az eseménynek bizonyíthatónak kell lennie. Például szemtanúk leírásai. Ez a legfontosabb. A Darwin-díj hivatalos honlapján a nem bizonyított történetek az Urban legends azaz a Városi legendák témakörbe kerülnek és valójában nem díjazottak.

A nevezési kritériumok később tovább bővültek: nem lehet jelölt olyan eset, amiben ártatlanok is megsérültek, illetve ami szándékosan következett be (ezzel próbálják megelőzni, hogy valaki szándékosan kárt tegyen magában, pusztán a díj és a vele járó hírnév elnyeréséért).

Valamivel frissebb balszerencsés halálesetekről és magáról a díjról szól ez a jó kis vígjáték:

http://img.hotmoviesale.com/dvds/FOX-D2244996D/1/The-Darwin-Awards.jpg

 

 

Forrás: www.mult-kor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cuentodehadas.blog.hu/api/trackback/id/tr293008964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása